Chemia materiałów opakowaniowych
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje
się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się
do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest
przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na
inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności
technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze
zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie
pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności
technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych,
chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej.
Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z
perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny
pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja
technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i
pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji
opakowań i pakowanych produktów.
Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w
nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a
przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”.
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność
technologiczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności
1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe
1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja
1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością
1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej materiałów do produkcji opakowań
żywności
1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania.
Zastosowania praktyczne
Bibliografia
2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań
2.1. Wprowadzenie
2.2. Regulacje prawne
2.3. Metody analityczne
2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia
2.4.1. Aluminium
2.4.2. Cyna
2.4.3. Ołów
2.4.4. Kadm
2.4.5. Arsen
2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach
2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe
2.5.1. Stal nierdzewna i szkło
2.5.2. Metalowe puszki i tuby
2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy
2.5.4. Materiały z tworzyw sztucznych
2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie
2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana
2.7. Wnioski
Bibliografia
3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności:
ocena migracji specyficznej
3.1. Wprowadzenie
3.1.1. Ftalany
3.1.2. Epoksydowany olej sojowy
3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne
3.1.4. Poliadypiniany
3.2. Badania limitów migracji specyficznej w żywności i płynach modelowych
imitujących żywność
3.2.1. Metody badań ftalanów
3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku
3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu
oddziaływaniu octanów diglice- rydów kwasów tłuszczowych
3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności
3.2.5. Analiza poliadypinianów
3.3. Wnioski
Bibliografia
4. Organiczne zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia
4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP
4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały
opakowaniowe do kontaktu z żywnością
4.3. Organiczne zanieczyszczenia materiałów do kontaktu z żywnością - perspektywa
europejska
4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające szczególnie duże obawy
Bibliografia
5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do
żywności
5.1. Wprowadzenie
5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności
5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych materiałów do
pakowania
5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań
5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów
5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym
5.7. Określenie minimalnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie
5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami
5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań
Bibliografia
6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności
6.1. Wprowadzenie
6.1.1. Przebieg korozji
6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego procesu korozji
6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji
6.2. Opakowania metalowe
6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych
6.3. Blacha biała
6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo
6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo
6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej
6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach
6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej
6.3.6. Zjawisko siarkowania
6.3.7. Inhibitory korozji
6.4. Wykorzystanie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności
puszkowanej
6.4.1. Opakowania z aluminium
Bibliografia
140 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka