wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

CHEMIA MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH


wydawnictwo: PWN, 2017, wydanie I

cena netto: 53.65 Twoja cena  50,97 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Chemia materiałów opakowaniowych


Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej.

Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów.

Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”.


1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności
1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe
1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja
1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością
1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej materiałów do produkcji opakowań żywności
1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania. Zastosowania praktyczne
Bibliografia

2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań
2.1. Wprowadzenie
2.2. Regulacje prawne
2.3. Metody analityczne
2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia
2.4.1. Aluminium
2.4.2. Cyna
2.4.3. Ołów
2.4.4. Kadm
2.4.5. Arsen
2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach
2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe
2.5.1. Stal nierdzewna i szkło
2.5.2. Metalowe puszki i tuby
2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy
2.5.4. Materiały z tworzyw sztucznych
2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie
2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana
2.7. Wnioski
Bibliografia

3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej
3.1. Wprowadzenie
3.1.1. Ftalany
3.1.2. Epoksydowany olej sojowy
3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne
3.1.4. Poliadypiniany
3.2. Badania limitów migracji specyficznej w żywności i płynach modelowych imitujących żywność
3.2.1. Metody badań ftalanów
3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku
3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu oddziaływaniu octanów diglice- rydów kwasów tłuszczowych
3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności
3.2.5. Analiza poliadypinianów
3.3. Wnioski
Bibliografia

4. Organiczne zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia
4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP
4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością
4.3. Organiczne zanieczyszczenia materiałów do kontaktu z żywnością - perspektywa europejska
4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające szczególnie duże obawy
Bibliografia

5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności
5.1. Wprowadzenie
5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności
5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych materiałów do pakowania
5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań
5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów
5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym
5.7. Określenie minimalnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie
5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami
5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań
Bibliografia

6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności
6.1. Wprowadzenie
6.1.1. Przebieg korozji
6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego procesu korozji
6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji
6.2. Opakowania metalowe
6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych
6.3. Blacha biała
6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo
6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo
6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej
6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach
6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej
6.3.6. Zjawisko siarkowania
6.3.7. Inhibitory korozji
6.4. Wykorzystanie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności puszkowanej
6.4.1. Opakowania z aluminium
Bibliografia


140 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022