Cukier, sól, tłuszcz
Jak uzależniają nas koncerny spożywcze
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają
tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak
najmniejszym kosztem.
W książce Cukier, sól, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy
Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna
opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród
najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza.
Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają
spojrzeć na problem z innej perspektywy.
To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko
przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na
zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny
na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia – ociekającego apetycznym
tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie
analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo
smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a
jednocześnie jej nienawidzimy.
„Publishers Weekly”
Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta
„The Wall Street Journal”
„Grubasy są tylko w Ameryce”. Nieprawda. Polacy tyją na potęgę. Już
prawie co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jak donosi Światowa
Organizacja Zdrowia, nasze jedenastolatki są najgrubsze w Europie. O tycie dzieci oskarżani
są rodzice, dyrektorzy szkół, ajenci stołówek i sklepików szkolnych. A sumienie
producentów żywności? Książka Michaela Mossa jasno pokazuje, jak wysoką cenę płacimy
za ich słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej bezwartościowe jedzenie.
Katarzyna Bosacka, autorka programu „Wiem co jem" w TVN
Style
Jeśli myślisz, że odżywiasz się zdrowo, bo jesz płatki śniadaniowe, jogurty
i produkty light – jesteś w błędzie! Gdy stan błogości po jedzeniu traktujesz jako
efekt zbilansowanej diety – mylisz się! Jeżeli błogosławisz w duchu producentów, którzy
ułatwiają ci życie, podsuwając półprodukty i gotowe „domowe” dania – brniesz w
ślepą uliczkę! Armia naukowców pracuje nie po to, abyś był zdrowy, ale by zmusić cię
do kupowania określonych produktów! A pamiętaj – jesteś tym, co jesz!
Ta książka zmieni twoje myślenie, zbudzi uśpioną czujność i sprawi, że staniesz się
zdrowym i świadomym konsumentem!
Małgorzata Raducha, I Program Polskiego Radia
456 stron, Format: 16.0x24.0cm, oprawa miękka