Cała prawda o tłuszczach
Zdrowie i długowieczność dzięki kwasom omega-3
Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe i powinny być eliminowane z diety
każdego, kto dba o swoje zdrowie. Przekrzykiwano się argumentami, które nie znajdowały
pokrycia w rzeczywistości, i które runęły jak domek z kart w momencie, gdy wzrosła
świadomość zdrowotna wśród ludzi. Ta książka pozwala spojrzeć na tematykę
odżywiania bez uprzedzeń i narosłych przez dziesięciolecia mitów.
Jej autorzy wyjaśniają, jak żyć dłużej stosując odpowiednie tłuszcze i w jaki
sposób je wybierać. Dzięki ich poradom samodzielnie utrzymasz w zdrowiu naczynia
krwionośne i obniżysz poziom cholesterolu. Dowiesz się, jaki jest związek tłuszczów
z chorobami autoimmunologicznymi oraz przejrzysz kłamstwa wpajane nam w reklamach.
Poznasz przeciwcukrzycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również
wpływ kwasów omega na układ hormonalny, mózg oraz redukcję stresu. Nauczysz się
przeciwdziałać udarom i zawałom oraz zachowasz idealną sylwetkę. Zaczniesz
rozpoznawać produkty, które powinieneś omijać szerokim łukiem, ponieważ zawierają
śmiertelnie niebezpieczne tłuszcze trans, które nawet lekarze nazywają jednym z
największych skandali żywieniowym w historii.
O jakości tej publikacji najdobitniej świadczy fakt, że przez wiele miesięcy
znajdowała się na listach bestsellerów magazynów „Focus” oraz „Stern”. Nawet
codzienna gazeta „Bild” opublikowała jej fragmenty w pięciu częściach. Sprawdź
sam, co zadecydowało o jej popularności.
Tłusto czyli… zdrowo!
Przedmowa do nowego wydania książki 9
Jak żyć dłużej, stosując odpowiednie tłuszcze? 11
Tłuszcz tłuszczowi nierówny. 21
Proste tłuszcze nienasycone. 40
Oliwa – płynne złoto z Morza Śródziemnego 41
Oliwa z oliwek a zdrowe serce. 42
Dodatek: jak wybrać właściwą oliwę z oliwek?. 45
Jak utrzymać w zdrowiu naczynia krwionośne?. 49
Wysoka zawartość tłuszczu we krwi – problem dwóch trzecich populacji Niemiec. 53
Dodatek: masło bez wyrzutów sumienia 68
Dodatek: smak południa na chlebie. 71
Orzechy – skoncentrowany pakiet substancji odżywczych. 75
Orzechy i ich działanie obniżające cholesterol oraz prawdopodobieństwo wystąpienia
chorób układu krążenia. 78
Tłuszcze omega-6 84
Oleje roślinne bogate w kwasy linolowe – za dużo dobrego 85
Jak wpłynąć na pracę hormonów? 88
AA – kwas arachidonowy – połączenie mięsne. 99
Tłuszcze a choroby autoimmunologiczne. 100
Margaryna czy masło – więcej reklamy czy działania?. 107
Najmniej zdrowe, ulubione margaryny Niemców 111
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3. 118
Tajemnica stulatków. 119
74% mniej zawałów sercowa – badania z Lyon. 121
Dodatek: Przeciwcukrzycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. 132
Wywiad z dr Michelem de Lorgeril: Odżywianie śródziemnomorskie a choroby serca. 136
Oleje oraz ich wytwarzanie 145
Długołańcuchowe tłuszcze omega-3. 154
DHA – życiodajna substancja dla mózgu i nerwów. 155
Mózg ludzki składa się w 60 procentach z tłuszczu 155
Twady dysk: kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają pamięć. 158
ADHD – badania dowodzą deficyt omega-3 163
ADHD – milionowy interes przemysłu farmaceutycznego. 164
DHA przeciwko stresowi. 166
Omega-3 a rak piersi. 169
Dodatek: zastąpienie oleju tabletkami z kwasami omega-3. 171
Dodatek: ciąża – inteligentne tłuszcze i ich działanienie na pracę mózgu 176
Wywiad z prof. Carol Greenwood: Jak przy zastosowaniu tłuszczy utrzymać mózg w dobrej
formie? 182
EPA – budulec tłuszczów dla hormonów tkankowych 191
Ryba przeciwdziała zawałom serca i udarom. 193
Łagodzenie zaburzeń rytmu serca za pomocą omega-3. 196
Wywiad z prof. Wernerem Richterem: kardiolodzy zbyt rzadko zalecają stosowanie kwasów
omega-3 198
Omega-3 obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi 200
Dodatek: indeks HS-omega-3 203
Depresja spowodowana niedoborem kwasów tłuszczowych omega-3. 207
Jak EPA zapobiega powstawaniu chorób autoimmunologicznych?. 215
Telomery – zapobieganie starzeniu się przy zastosowaniu kwasów omega-3 217
Wywiad z Artemis Simopoulos: Niedobór kwasów omega-3 i jego skutek.220
Witamina E chroni nienasycone tłuszcze. 225
Tłuszcze trans – zabójcze tłuszcze. 230
Śmiertelne tłuszcze trans – jeden z największych skandali żywieniowych 231
Zabójcze tłuszcze – produkty, które należy bojkotować. 234
Utrzymaj naczynia krwionośne w dobrej formie – zmniejsz ryzyko zachorowania na serce i
choroby układu krążenia. 239
Ryzyko cukrzycy a tłuszcze trans 244
Wywiad z prof. Erickiem Rimmem: Wyniki badań na 167000 osobach w ciągu ostatnich 14 lat.
249
Tłuszcze nasycone. 256
Unikaj niepotrzebnych zapychaczy tłuszczowych. 257
Jak utrzymać szczupłą sylwetkę? 257
Dodatek: rezygnacja z posiłków składających się z sera, kiełbasy i masła. 265
Co sprawia, że tyjemy i chorujemy – tłuszcze czy węglowodany? 271
Załącznik 277
Źródła. 279
Spis zdjęć. 295
Podziękowania. 297
O Autorze. 299
304 strony, Format: 14.6x20.5, oprawa miękka