|
KOMBUCHA CUDOWNY GRZYB HERBACIANY O LECZNICZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH KOMPLETNY PORADNIK
GUNTHER F.W. wydawnictwo: VITAL, 2015, wydanie Icena netto: 34.30 Twoja cena 32,59 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kombucha
cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach
Kompletny poradnik
Kombucha inaczej zwana grzybem herbacianym to pradawny ludowy środek leczniczy, który
był używany w Chinach już 2000 lat temu.
Obecnie przeżywa swój renesans, a jego właściwości zdrowotne są doceniane na
całym świecie, również przez gwiazdy z Hollywood. Dzięki Autorowi teraz i Ty możesz
sam przygotować z niego cudowny napój i cieszyć się jego smakiem oraz rewelacyjnym
działaniem.
Kombucha zwana po polsku kombuczą to orzeźwiający i zdrowotny eliksir otrzymywany
poprzez przefermentowanie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) z cukrem za pomocą
"grzyba" kombuchy w symbiozie kolonii bakterii i drożdży. Napój jest słodko-kwaśny,
lekko musujący i przypomina w smaku sok jabłkowy.
Zawiera ogromną ilość witamin z grupy B oraz witaminę C i wiele innych cennych
witamin oraz kwas mlekowy, octowy, szczawiowy, glukoranowy, masłowy, nukleinowy,
aminokwasy i enzymy. Po jego wypiciu czujemy się wzmocnieni i pełni energii. Jest
środkiem zapobiegającym wielu chorobom. Skutecznie pomaga w leczeniu raka, działa
wspomagająco przy zaburzeniach łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w
chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Usuwa także z organizmu toksyny, reguluje
ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cholesterolu oraz ułatwia spalanie tkanki
tłuszczowej.
W tej książce Autor wyjaśnia nie tylko czym jest kombucha i jakie ma działanie,
ale także jak przygotować z niej zdrowotny eliksir długowieczności. Podpowiada również
jak hodować grzyb herbaciany i zadbać o jego świeżość. Ta publikacja uznawana jest
za „Biblię kombuchy”.
Kombucha nowe źródło wiecznej młodości.
Przedmowa 9
Czy przygotowanie kombuchy zawsze się udaje? 15
Praca z mikroorganizmami – wymagana jest najwyższa higiena 20
Tak uda się przygotować kombuchę – krótki przepis 21
Jakiej czarnej herbaty powinno się użyć? 26
Kilka wskazówek na temat parzenia herbaty . 34
Herbata ziołowa 35
Zawartość olejków eterycznych w najczęściej używanych ziołach leczniczych
. 38
Jakie wady ma herbata ziołowa w porównaniu z czarną? 41
Nastawianie w naczyniu do fermentacji 44
Grzyb herbaciany w pożywce . 48
Grzyb potrzebuje tlenu . 50
Naczynie do fermentacji musi być przykryte . 51
Wpływ światła i promieni słonecznych . 52
Grzyb herbaciany lubi ciepło . 54
Czego jeszcze potrzebuje grzyb herbaciany? . 58
Przebieg procesu fermentacji 58
Kiedy napój kombuchowy jest gotowy? . 61
Rozlewanie gotowego napoju . 68
Jak dużo i kiedy powinno się pić kwas kombuchowy? . 75
Ocet kombuchowy 79
Inne wskazówki na temat sporządzania napoju 80
Przepis L. S. Danielovej (Erywań, 1959) na grzyb herbaciany o większej aktywności
antybakteryjnej 82
Wskazówka z Brazylii, autor nieznany 83
Ile kalorii ma napój kombuchowy? 87
Cukier w napoju kombuchowym . 88
„Problem” . 88
Nieco o „chemii cukru” . 89
Dlaczego do produkcji kombuchy zaleca się używanie białego cukru? . 92
Jak dużo cukru powinno się użyć? 97
Czy jest alternatywa dla białego cukru? 100
Słodzik . 100
Brązowy cukier 100
Pełnowartościowy cukier trzcinowy 101
Ocena pełnowartościowego brązowego cukru pod kątem
przygotowywania kombuchy . 103
Produkcja kombuchy z miodem? 106
Czy diabetycy mogą przyjmować napój kombuchowy? . 111
Krople kombuchowe . 117
Czy można jeść grzyb kombuchowy? . 121
Czy można kupić gotowe wyroby z kombuchy? 122
Alkohol w napoju kombuchowym 125
Jak długo żyje grzyb kombuchowy? 127
Rozmnażanie i dalsza hodowla grzyba kombuchowego 131
Do czego dochodzi w procesie rozmnażania się kombuchy? 138
Bakterie 139
Drożdże (Saccharomyces) 139
Drożdże rozmnażające się przez podział (Schizosaccharomyces) 141
Zakłócenia w produkcji kombuchy . 142
Zahamowanie rozwoju mikroorganizmów 142
Ochronne działanie kwasów organicznych . 142
Ochronne działanie alkoholu . 144
Samoobrona grzyba przez antybiotyki . 145
Działanie hamujące dwutlenku węgla . 146
Rzekome, nierzeczywiste zakłócenia . 146
Realne zakłócenia 148
Niechciani goście: octówki . 150
Zwalczanie muszek octówek 152
Czasowe przerwanie produkcji kombuchy 154
Zamrażanie grzyba kombuchowego . 156
Suszenie grzyba 159
„Prawdziwy” grzyb herbaciany . 160
Jak jeszcze nazywany jest grzyb herbaciany? 163
Czy napój kombuchowy działa leczniczo? 169
Pozytywne dla zdrowia działanie herbaty kombuchowej – wgląd w literaturę
174
Słowo na koniec: Czy zdrowie jest najważniejsze? 184
Doniesienia z doświadczeń 190
Bibliografia i wykaz źródeł 197
Podziękowania 210
Dokumentacja 212
228 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|