wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 34.30 32,59   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

KOMBUCHA CUDOWNY GRZYB HERBACIANY O LECZNICZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH KOMPLETNY PORADNIK


GUNTHER F.W.

wydawnictwo: VITAL, 2015, wydanie I

cena netto: 34.30 Twoja cena  32,59 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kombucha

cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach

Kompletny poradnik


Kombucha inaczej zwana grzybem herbacianym to pradawny ludowy środek leczniczy, który był używany w Chinach już 2000 lat temu.

Obecnie przeżywa swój renesans, a jego właściwości zdrowotne są doceniane na całym świecie, również przez gwiazdy z Hollywood. Dzięki Autorowi teraz i Ty możesz sam przygotować z niego cudowny napój i cieszyć się jego smakiem oraz rewelacyjnym działaniem.

Kombucha zwana po polsku kombuczą to orzeźwiający i zdrowotny eliksir otrzymywany poprzez przefermentowanie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) z cukrem za pomocą "grzyba" kombuchy w symbiozie kolonii bakterii i drożdży. Napój jest słodko-kwaśny, lekko musujący i przypomina w smaku sok jabłkowy.

Zawiera ogromną ilość witamin z grupy B oraz witaminę C i wiele innych cennych witamin oraz kwas mlekowy, octowy, szczawiowy, glukoranowy, masłowy, nukleinowy, aminokwasy i enzymy. Po jego wypiciu czujemy się wzmocnieni i pełni energii. Jest środkiem zapobiegającym wielu chorobom. Skutecznie pomaga w leczeniu raka, działa wspomagająco przy zaburzeniach łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Usuwa także z organizmu toksyny, reguluje ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cholesterolu oraz ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

W tej książce Autor wyjaśnia nie tylko czym jest kombucha i jakie ma działanie, ale także jak przygotować z niej zdrowotny eliksir długowieczności. Podpowiada również jak hodować grzyb herbaciany i zadbać o jego świeżość. Ta publikacja uznawana jest za „Biblię kombuchy”.

Kombucha nowe źródło wiecznej młodości.


Przedmowa  9
Czy przygotowanie kombuchy zawsze się udaje?  15
Praca z mikroorganizmami – wymagana jest najwyższa higiena 20
Tak uda się przygotować kombuchę – krótki przepis 21
Jakiej czarnej herbaty powinno się użyć? 26
Kilka wskazówek na temat parzenia herbaty . 34
Herbata ziołowa 35
Zawartość olejków eterycznych w najczęściej używanych ziołach leczniczych . 38
Jakie wady ma herbata ziołowa w porównaniu z czarną? 41
Nastawianie w naczyniu do fermentacji  44
Grzyb herbaciany w pożywce . 48
Grzyb potrzebuje tlenu . 50
Naczynie do fermentacji musi być przykryte . 51
Wpływ światła i promieni słonecznych . 52
Grzyb herbaciany lubi ciepło . 54
Czego jeszcze potrzebuje grzyb herbaciany? . 58
Przebieg procesu fermentacji 58
Kiedy napój kombuchowy jest gotowy? . 61
Rozlewanie gotowego napoju . 68
Jak dużo i kiedy powinno się pić kwas kombuchowy? . 75
Ocet kombuchowy  79
Inne wskazówki na temat sporządzania napoju 80
Przepis L. S. Danielovej (Erywań, 1959) na grzyb herbaciany o większej aktywności antybakteryjnej  82
Wskazówka z Brazylii, autor nieznany  83
Ile kalorii ma napój kombuchowy? 87
Cukier w napoju kombuchowym . 88
„Problem” . 88
Nieco o „chemii cukru” . 89
Dlaczego do produkcji kombuchy zaleca się używanie białego cukru? . 92
Jak dużo cukru powinno się użyć?  97
Czy jest alternatywa dla białego cukru?  100
Słodzik . 100
Brązowy cukier  100
Pełnowartościowy cukier trzcinowy  101
Ocena pełnowartościowego brązowego cukru pod kątem
przygotowywania kombuchy . 103
Produkcja kombuchy z miodem? 106
Czy diabetycy mogą przyjmować napój kombuchowy? . 111
Krople kombuchowe . 117
Czy można jeść grzyb kombuchowy? . 121
Czy można kupić gotowe wyroby z kombuchy?  122
Alkohol w napoju kombuchowym 125
Jak długo żyje grzyb kombuchowy?  127
Rozmnażanie i dalsza hodowla grzyba kombuchowego  131
Do czego dochodzi w procesie rozmnażania się kombuchy?  138
Bakterie  139
Drożdże (Saccharomyces) 139
Drożdże rozmnażające się przez podział (Schizosaccharomyces)  141
Zakłócenia w produkcji kombuchy . 142
Zahamowanie rozwoju mikroorganizmów  142
Ochronne działanie kwasów organicznych . 142
Ochronne działanie alkoholu . 144
Samoobrona grzyba przez antybiotyki . 145
Działanie hamujące dwutlenku węgla . 146
Rzekome, nierzeczywiste zakłócenia . 146
Realne zakłócenia  148
Niechciani goście: octówki . 150
Zwalczanie muszek octówek  152
Czasowe przerwanie produkcji kombuchy  154
Zamrażanie grzyba kombuchowego . 156
Suszenie grzyba 159
„Prawdziwy” grzyb herbaciany . 160
Jak jeszcze nazywany jest grzyb herbaciany?  163
Czy napój kombuchowy działa leczniczo?  169
Pozytywne dla zdrowia działanie herbaty kombuchowej – wgląd w literaturę   174
Słowo na koniec: Czy zdrowie jest najważniejsze? 184

Doniesienia z doświadczeń  190
Bibliografia i wykaz źródeł  197
Podziękowania  210
Dokumentacja  212


228 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022