Gluten free
Jak wspó³czesna pszenica nas zatruwa
W³adze pañstwowe, specjali¶ci od ¿ywienia i pracownicy przemys³u
rolno-spo¿ywczego zachêcaj± do coraz wiêkszego spo¿ywania produktów zbo¿owych „dla
zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, ¿e mo¿emy
cieszyæ siê lepszym zdrowiem, je¶li z naszej diety wykluczymy pszenicê.
Autor, konsultant w dziedzinie ¿ywienia i dziennikarz naukowy, pisz±cy dla wielu
specjalistycznych stron internetowych oraz zajmuj±cy siê kszta³ceniem profesjonalistów,
dzieli siê w tej ksi±¿ce ma³o znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, ¿e aby
ograniczyæ g³ód na ¶wiecie i zwiêkszyæ wydajno¶æ, agronomowie w du¿ej mierze
zmodyfikowali geny pszenicy. Powo³ali tym samym do ¿ycia potworne odmiany tego zbo¿a,
które zawieraj± znacznie wiêcej glutenu ni¿ pszenica z czasów naszych przodków.
Nic zatem dziwnego, ¿e obecnie a¿ jedna na trzy osoby mo¿e wykazywaæ wra¿liwo¶æ
na to bia³ko, nawet o tym nie wiedz±c. Lekarze nie podejrzewaj±, ¿e za chroniczne
zmêczenie, k³opoty z trawieniem i nastrojem, bóle g³owy, artrozê, zawroty, neuropatie
lub bóle miê¶niowe odpowiedzialna jest pszenica! Co wiêcej, u osób z predyspozycjami
genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalaj±cym choroby autoimmunologiczne: celiakiê,
chorobê Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycê typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Niniejsze dzie³o stanowi syntezê prowadzonych badañ naukowych nad glutenem oraz
przeprowadzonych rozmów, wy³±cznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na ¶wiadome od¿ywianie!
Wstêp 9
Czê¶æ pierwsza: Poznaæ przesz³o¶æ, aby zrozumieæ tera¼niejszo¶æ
1. Historia, która przyprawia o ból brzucha 15
2. Po¿ywienie w epoce paleolitu .23
3. Narodziny pszenicy .35
Czê¶æ druga: Czy pszenica ci szkodzi?
1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia .53
2. Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu .71
3. Wra¿liwo¶æ na gluten .81
4. Jelito dra¿liwe, nowy kozio³ ofiarny 87
5. Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje .95
6. Jak pszenica niszczy nasze stawy 99
7. Jak pszenica nas postarza .107
8. Pszenica, która czyni szalonym 117
9. Pszenica – nowa zmora dermatologów 137
Czê¶æ trzecia Jak zachowaæ lub odzyskaæ zdrowie
1. ¯ycie bez pszenicy .153
2. Zmiana przyzwyczajeñ 161
3. Jak siê od¿ywiaæ bez pszenicy .167
Zakoñczenie: ta ksi±¿ka nie jest naukowa 189
Bibliografia .193
240 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miêkka