wprowad¼ w³asne kryteria wyszukiwania ksi±¿ek: (jak szukaæ?)
Twój koszyk:   1 egz. / 39.29 37,33   zamówienie wysy³kowe >>>
Strona g³ówna > opis ksi±¿ki
English version
Ksi±¿ki:

polskie
podzia³ tematyczny
 
anglojêzyczne
podzia³ tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowo¶ciach z wybranego tematu
 
Informacje:

o ksiêgarni

koszty wysy³ki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytu³u?
Pomo¿emy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


mo¿esz te¿ zadzwoniæ
+48 512 994 090

GLUTEN FREE JAK WSPÓ£CZESNA PSZENICA NAS ZATRUWA


VENESSON J.

wydawnictwo: VITAL, 2016, wydanie I

cena netto: 39.29 Twoja cena  37,33 z³ + 5% vat - dodaj do koszyka

Gluten free

Jak wspó³czesna pszenica nas zatruwa


W³adze pañstwowe, specjali¶ci od ¿ywienia i pracownicy przemys³u rolno-spo¿ywczego zachêcaj± do coraz wiêkszego spo¿ywania produktów zbo¿owych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, ¿e mo¿emy cieszyæ siê lepszym zdrowiem, je¶li z naszej diety wykluczymy pszenicê.

Autor, konsultant w dziedzinie ¿ywienia i dziennikarz naukowy, pisz±cy dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmuj±cy siê kszta³ceniem profesjonalistów, dzieli siê w tej ksi±¿ce ma³o znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, ¿e aby ograniczyæ g³ód na ¶wiecie i zwiêkszyæ wydajno¶æ, agronomowie w du¿ej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powo³ali tym samym do ¿ycia potworne odmiany tego zbo¿a, które zawieraj± znacznie wiêcej glutenu ni¿ pszenica z czasów naszych przodków.

Nic zatem dziwnego, ¿e obecnie a¿ jedna na trzy osoby mo¿e wykazywaæ wra¿liwo¶æ na to bia³ko, nawet o tym nie wiedz±c. Lekarze nie podejrzewaj±, ¿e za chroniczne zmêczenie, k³opoty z trawieniem i nastrojem, bóle g³owy, artrozê, zawroty, neuropatie lub bóle miê¶niowe odpowiedzialna jest pszenica! Co wiêcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalaj±cym choroby autoimmunologiczne: celiakiê, chorobê Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycê typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Niniejsze dzie³o stanowi syntezê prowadzonych badañ naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wy³±cznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na ¶wiadome od¿ywianie!


Wstêp  9

Czê¶æ pierwsza: Poznaæ przesz³o¶æ, aby zrozumieæ tera¼niejszo¶æ
1. Historia, która przyprawia o ból brzucha 15
2. Po¿ywienie w epoce paleolitu .23
3. Narodziny pszenicy .35

Czê¶æ druga: Czy pszenica ci szkodzi?
1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia .53
2. Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu .71
3. Wra¿liwo¶æ na gluten .81
4. Jelito dra¿liwe, nowy kozio³ ofiarny 87
5. Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje .95
6. Jak pszenica niszczy nasze stawy 99
7. Jak pszenica nas postarza .107
8. Pszenica, która czyni szalonym 117
9. Pszenica – nowa zmora dermatologów 137

Czê¶æ trzecia Jak zachowaæ lub odzyskaæ zdrowie
1. ¯ycie bez pszenicy .153
2. Zmiana przyzwyczajeñ 161
3. Jak siê od¿ywiaæ bez pszenicy .167

Zakoñczenie: ta ksi±¿ka nie jest naukowa 189
Bibliografia .193


240 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miêkka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy poczt± e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytu³ polskojêzyczny lub anglojêzyczny jest aktualnie na pó³ce ksiêgarni.

 
Wszelkie prawa zastrze¿one PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022