Goji jagody życia
Odporność, witalność, długowieczność
Jagody goji wywodzą się z Azji, gdzie ich dobroczynne właściwości znane są już
od tysięcy lat. Zaliczane do superżywności, są jednymi z najzdrowszych owoców
świata. Potwierdza to wielu ekspertów i dietetyków, argumentując to ogromną ilością
składników odżywczych, które w sobie skrywają. Zawierają nie tylko substancje
witalne, ale są także wyjątkowo silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i
działa na nas odmładzająco. Mają w sobie trzykrotnie więcej witaminy C niż
pomarańcze i więcej witamin z grupy B niż jakikolwiek inny rodzaj jagód. Ich skład
uzupełnia 18 różnych aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, składniki mineralne
– żelazo, wapń, cynk, selen – nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy.
Zapewnia im to czołowe miejsce wśród najpopularniejszych roślin leczniczych.
Dzięki tej książce dowiesz się, na jakie choroby i schorzenia skutecznie
działają jagody goji oraz jaką ich ilość powinieneś spożywać. Są one nie tylko
idealne dla diabetyków czy osób z chorobami serca i artretyzmem, ale również poleca
się je w walce z rakiem. Ponadto skutecznie przeciwdziałają spadkom odporności, a
także pomagają wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru. W
publikacji znajdziesz również przepisy na przepyszne smoothie z wykorzystaniem tych
zdrowych owoców. Nauczysz się samodzielnie uprawiać jagody goji. Zrozumiesz także,
dlaczego wgwiazd, zarówno polskich, jak i Hollywood, zachwala ich niezwykłe działanie,
słusznie uznając je za prawdziwy cud natury.
Sięgnij po najzdrowsze owoce świata!
Pierwsze spotkanie. 7
Od tysięcy lat źródło życia Azjatów.13
Pochodzenie oraz zasięg występowania jagód goji 19
Obszary upraw jagód goji. Wpływ klimatu oraz gleby 23
Co takiego mają w sobie jagody goji?. 31
Niezrównany profil odżywczy 32
Dlaczego superżywność? 34
Leczniczy kolor jagód goji 37
Kwas elagowy – broń przeciw szkodliwym substancjom
pochodzącym z naszego otoczenia. 43
Cukier cukrowi nierówny – zdradzamy
pewną słodką tajemnicę. 47
Więcej witaminy B niż w jakimkolwiek innym owocu 50
30 składników mineralnych oraz pierwiastków
śladowych – prabudulec oraz iskra życia 57
Paliwo dla enzymów. 65
Budulec dla mięśni, odporności oraz sieci komunikacji –
pełne spektrum aminokwasów 69
Jagody goji w świetle pomiarów metodą Bovisa 73
Wszechstronny talent prozdrowotny 77
Historia Li Ching Yuena, najstarszego człowieka świata 79
Źródło młodości Chińczyków oraz łowca wolnych rodników numer jeden. 82
Jak powstają wolne rodniki? 84
Rak nie lubi jagód goji . 94
Nadzieja dla serca. 101
Bodziec do działania oraz ekwipunek dla jednostek bojowych naszego układu odpornościowego
105
Jagoda łagodząca stany zapalne oraz artretyzm . 113
Jagoda niezwykle wskazana dla diabetyków 118
Wsparcie w odchudzaniu. 125
Nowe życie dla wątroby 127
Promyk światła dla oczu. 131
Ochrona skóry od wewnątrz. 137
Jagoda szczęścia 140
Czy jagody goji to skuteczny środek na potencję?. 144
Historia związana z trującymi właściwościami jagód goji. 151
Optymalna dzienna porcja jagód goji 161
Smoothie goji Shalili i inne przepisy kulinarne z wykorzystaniem jagód goji.
163
Smoothie goji Shalili. 164
Wyroby z jagód goji – od kawy goji po likier goji 167
Jagody goji dla zwierząt . 171
Opis rośliny, która obdarza nas jagodami goji. 173
Sto imion rośliny goji . 177
Jagody goji z własnego ogrodu. 181
Pielęgnacja krzewów goji 185
Zbiór i obróbka jagód goji. 186
Kilka myśli na zakończenie 193
Źródła 195
O autorach 197
Bibliografia 199
224 strony, Format: 14.5x21.0cm, oprawa miękka