wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

OBALAMY MITY O NIEZDROWYM JEDZENIU CAŁA PRAWDA NA TALERZU


SCHÄFER S.

wydawnictwo: VITAL, 2015, wydanie I

cena netto: 39.29 Twoja cena  37,33 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Obalamy mity o „niezdrowym” jedzeniu

Cała prawda na talerzu


Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki?

Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami.

Dzięki tej książce dowiesz się, kto kryje się za produktami oznaczonymi pozornie sprzyjającymi zdrowiu hasłami w stylu „wolne od…” albo „dla osób z nietolerancją…”. Zrozumiesz również, że nie istnieją żadne uzasadnienia horrendalnych cen, jakie one osiągają. Zarówno my, jak i nasi najbliżsi dajemy się złapać w pułapkę strachu przed pożywieniem, które ma rzekomo zabójcze właściwości. Wiele osób płaci krocie za pokarm mający chronić ich przed skutkami spożywania konkretnych związków spożywczych. Tymczasem wiele nietolerancji nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych i obnaża działalność osób (jak również organizacji), które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści.

Czy pozwolisz się nabić w butelkę?


Wprowadzenie . 7

MY – ARCYDELIKATNI
1 Tęsknota za czasem minionym  17
2 O rzeczywistej i odczuwalnej nietolerancji pokarmowej . 41
3 Morbus Google – Jak powstają mity chorobowe . 63

DLACZEGO STALIŚMY SIĘ TACY WRAŻLIWI
4 Moje jedzenie i ja  83
5 Projekt: zdrowie . 111
6 Odżywianie się jako religia zastępcza  137
7 Nowa duchowość . 159

BIZNES Z LĘKIEM
8 Powszechne testy i terapie 173
9 Jak szerzy się panikę. 195
10 Nowe produkty, nowe potrzeby 209

Koniec – po prostu jedz 223


232 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022