wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 49.40 46,93   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ZDROWE TŁUSZCZE DOBRE BIAŁKA REWOLUCJA W ODŻYWIANIU METODA LOGI


WORM N.

wydawnictwo: VITAL, 2016, wydanie I

cena netto: 49.40 Twoja cena  46,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zdrowe tłuszcze dobre białka

Rewolucja w odżywianiu – Metoda LOGI


Jak to możliwe, że piramida żywieniowa, którą się nam wpaja od dziecka, zaleca spożywanie ogromnej ilości produktów zbożowych (które obciążają nie tylko układ trawienny, ale i cały organizm) oraz owoców zawierających duże ilości cukrów? Jeśli naprawdę chcesz jeść zdrowo, powinieneś skorzystać z programu LOGI. Pozwoli Ci on wyrwać się z węglowodanowej pułapki dzięki jedzeniu zróżnicowanych, smacznych i zdrowych dań.

Autor udowadnia, że cukry powodują nie tylko tycie, ale i zapadanie na choroby cywilizacyjne. Przez to, że działają jak bomba z opóźnionym zapłonem, często nie zdajemy sobie sprawy ze spustoszenia, jakie czynią do momentu, gdy zdrowie posypie się na dobre. Związki te zaburzają poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny oraz spowalniają tempo przemiany materii. Program LOGI, oparty na całkowicie nowej piramidzie żywieniowej, zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Z tej książki dowiesz się, jak wybierać zdrowe tłuszcze i zastosujesz prawidłową dietę rozdzielną. Nasycisz się, odżywisz i podniesiesz poziom energii. Uświadomisz sobie, co przemilcza indeks glikemiczny i przestaniesz wierzyć we wpajane nam od lat żywieniowe mity. Zrozumiesz, dlaczego należy unikać produktów oznaczanych jako „light” i poznasz znaczenie określonych form białka.

LOGIczne odżywianie – zdrowe i piękne ciało.


Przedmowa z wydania pierwszego  11
Przedmowa z wydania 12. z 2014 roku . 15

Świat staje się coraz bardziej krągły . 21
Błędy w systemie  23
Wielka awaria żywienia  24
Po prostu jeść lepiej – metoda LOGI  24
Pożądane skutki uboczne  26
Wgląd w historię rozwoju człowieka  29
Obecny tucz ludzi 32
Zboża tuczą 32
Zbożowe urojenie . 34
Odżywianie zgodne z potrzebami gatunku – nie tylko dla zwierząt? 35
Węglowodanowa pułapka . 38
Koniec z produktami „light”  38
Węglowodany to nasze paliwo  40
Da się również bez węglowodanów  41
Węglowodany jako bomba zegarowa . 42
Węglowodany powodują głód!  44
Węglowodany powodują choroby! . 45
Low-carb – lepszy sposób jedzenia  48
Indeks glikemiczny (IG): co mówi i co przemilcza . 52
Czy wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym wyszczuplają? 54
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) różnych grup produktów spożywczych . 56
Ładunek glikemiczny . 58
Pięć razy dziennie 63
Witalność dzięki owocom i warzywom  63
Rozpuszczalny błonnik . 64
Zawartość węglowodanów i błonnika w ulubionych owocach  68
Uwaga! Fruktoza! . 69
„Wyszczuplacze” – białko i tłuszcze  72
Forma dzięki białku  72
Lepszy poziom cholesterolu . 73
Zdrowe nasycenie  77
Białko wzmacnia kości  75
LOGI dostarcza wielu produktów zasadowych! . 75
Plan żywienia z równowagą kwasowo-zasadową  76
Zdrowe nerki . 78
Duża ilość białka nie jest toksyczna . 78
Bez ryzyka dny moczanowej . 79
Preparaty białkowe  80
Tłuszcz może poprawić ilość lipidów we krwi . 81
Odpowiednie tłuszcze poprawiają formę 83
Tłuszcz mięsny jest zdrowy  88
Prawidłowa dieta rozdzielna . 90
Zdrowie i szczupła sylwetka dzięki metodzie LOGI  93
Piramida LOGI  93
Wszystko według diety Atkinsa? . 95
Czy zatem jeść według diety GLYX? 96
Szczupła sylwetka i dobra forma z LOGI . 98
Zasada pierwsza: bardzo esencjonalne substancje odżywcze . 99
Głębia składników odżywczych . 103
Zasada druga: dużo sycących produktów . 104
Zasada trzecia: mało produktów powodujących głód . 105
Zasada czwarta: dużo energy-boosterów . 107
LOGIcznie lepsze życie. Listy do autora  110
Dr P. Heilmeyer . 110
Dr n. med. J. Scholl  112
Wolfgang M.  114
Lorenz R. . 115
Każdy może schudnąć – przynajmniej na jakiś czas 117
Waga się broni . 118
Dieta uboga w tłuszcze również daje plamę 120
Krok po kroku – odchudzanie bez oporu 123
Stawianie realistycznych celów  123
Jedz, gdy jesteś głodny . 127
Obniżenie gęstości energetycznej  129
Świadome jedzenie tłuszczów  132
Obniżanie ładunku glikemicznego . 132
Podwojenie ilości białka  134
Nauka delektowania . 135
To, co najlepsze, jest wystarczająco dobre . 137
Więcej ruchu  139
Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą . 141
Ruch to radość z życia . 144
Ruch uniemożliwia tycie . 144
Jaka aktywność fizyczna jest zalecana?  145
Jaka intensywność treningu jest zalecana? . 146
Jak często uprawiać sport?  147
Początki są zawsze trudne  148
Wdrażanie metody LOGI do codziennej praktyki . 149
LOGI dla wszystkich  149
Przepisy LOGI dbają o różnorodność  152
Napoje . 153
Śniadania  155
Przekąski . 157
Dania obiadowe . 159
Desery  159
Kolacje . 160
Jedzenie według LOGI – również poza domem . 160
Grzeszki są wybaczalne . 161

Przepisy

Na dobry początek dnia!  164
Mleczny shake borówkowy  164
Koktajl z owoców cytrusowych . 164
Kefir z marchwi i rokitnika zwyczajnego  164
Mango lassi z mlekiem sojowym  164
Pobudzający shake  166
Lekko zmrożony krem malinowy  166
Świeże owoce z cynamonowym jogurtem . 168
Waniliowy twaróg ze świeżymi truskawkami  168
Krem rzodkiewkowy z pomarańczą . 170
Warzywny twaróg z oliwkami  170
Krem z łososia z chrupiącymi warzywami . 171
Wędzony pstrąg z twarogiem szczypiorkowym . 171
Jajko sadzone z bekonem . 173
Jajecznica na pomidorach z serem mozzarella . 173

Posiłki lunchowe i biurowe 174
Surowe warzywa z dipem ziołowym . 174
…lub z dipem z awokado . 174
Sałatka z białej fasoli i sera owczego . 176
Sałatka nicejska . 177
Ruloniki z szynką i szparagami z kremem rzeżuchowym  177
Smażone sardynki z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy . 178
Raita pomidorowo-ogórkowa . 180
Krem paprykowy  180
Chłodnik ogórkowy . 181
Aromatyczna sałatka pieczarkowa . 181
Patelnia warzywna z piersią z indyka  182
Krojone warzywa  182
Śródziemnomorska sałatka z jajkiem  184
Sałatka z jabłkiem i porem  184

Dania dla czterech osób . 186
Talerz surówek z kremem z awokado
i salsą pomidorową  186
Sałata frisee z szampańską soczewicą i wątróbką  188
Sałatka z wołowiną, awokado i fasolą . 188
Pierś z kurczaka z sałatką z ogórków i orzechów ziemnych  189
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem . 189
Zupa krem z dyni z pomarańczami i pistacjami  190
Placuszki z selera z sosem z sardeli  192
Curry kalafiorowe z tofu . 193
Zapiekanka z dyni i botwiny  194
Placuszki z ciecierzycy  195
Biała fasola  195
Rolady rybne z toskańską sałatką z fasoli  196
Stek z łososia ze śródziemnomorską zapiekanką warzywną  198
Filety z makreli na warzywnym ragout . 200
Baskijska zapiekanka z tuńczyka  202
Marokańskie kuleczki z jagnięciny . 203
Tusza z królika z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami . 204
Rolady wołowe z sosem pieprzowym . 206
Stek wołowy z surówką z czerwonej kapusty  208
Warzywne tagliatelle z sosem z gorgonzoli . 209
Azjatycka patelnia warzywno-makaronowa  210

Szybkie, lekkie kolacje . 212
Jednogarnkowe danie pomidorowo-fasolowe . 212
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw . 212
Zupa z ogórków i awokado  214
Zupa warzywna z kostkami sera . 214
Zupa paprykowa z migdałami . 215
Kremowa zupa pomidorowa  215
Kolorowa sałatka liściasta z plastrami indyka  216
Warzywny miks z kremem jajecznym . 216
Tatar z łososia pod pierzynką z sałaty . 218
Sałatka śledziowa z czerwonym burakiem . 218
Omlet ziołowy z sardynkami  218
Omlet ze szpinakiem i grzybami  220
Ragout z curry i jajkami  220
Sałatka z rukoli z faszerowanymi pomidorami  221
Ciecierzyca z pieczonym halibutem  221
Sałatka z tuńczykiem  222
Hiszpański garnek rybny . 222
Patelnia z okoniem czerwonym i warzywami  224
Rybne curry  224
Stek z warzywnym ratatouille  226
Czerwona soczewica z kurczakiem  226
Pierś z indyka z kremem z tuńczyka  227
Chrupiący kurczak w sezamie z karmelizowanymi marchewkami  228

Bibliografia  232


244 strony, Format: 14.6x20.4, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022