wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 34.30 32,59   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ŻYWNOŚĆ FERMENTOWANA I PROBIOTYCZNA SAMODZIELNA FERMENTACJA MLEKOWA TRWALE SMACZNIE I ZDROWO


DIETZ M.

wydawnictwo: VITAL, 2016, wydanie I

cena netto: 34.30 Twoja cena  32,59 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywność fermentowana i probiotyczna

Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo


Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych.

Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata.

Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.

Trwale, smacznie, zdrowo.


Przedmowa  7

Podstawy odżywiania . 9
Historia fermentacji  15
Czym jest fermentacja?  21
Korzyści dla zdrowia  25
Na co zwrócić uwagę?  30
Trwałość i przechowywanie . 37

Przepisy . 39
Kombucha  48
Napój super Chi  50
Zalewa z czerwonych buraków . 52
Naleśniki na zakwasie . 54
Całonocna owsianka . 56
Zupa ryżowa (congee)  58
Krem z tofu  60
Ziołowe pesto  62
Marynowane tofu  64
Kapusta kiszona  66
Kimchi . 70
Sunomono  74
Maniok  76
Pikle z imbiru  78
Papryka  80
Cebule marynowane  82
Pikle czosnkowe  84
Ogórki  86
Marynowane cytryny . 88
Pikle z szalotki  90
Chrzan . 92
Pikle z kombu . 94
Chili! . 96
Karczochy . 98
Okra  100
Pikle z marchwi  102
Warzywa korzeniowe . 104
Marynowana rzodkiew . 106
Morska siła . 108
Pikle z buraka  110
Tursija . 112
Pomidory marynowane .114
Natto . 116

O Autorze . 119
Spis ilustracji . 121


124 strony, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022