wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 44.40 42,18   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ŻYWNOŚĆ PEŁNA KŁAMSTW JAK PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY ŚWIADOMIE RUJNUJE TWOJE ZDROWIE


GRIMM H.-U.

wydawnictwo: VITAL, 2014, wydanie I

cena netto: 44.40 Twoja cena  42,18 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywność pełna kłamstw

Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje Twoje zdrowie


Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie.

Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor takich bestsellerów jak „Nie jedz tego” czy „Cukrowa mafia” przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie, a przy okazji rujnuje nasze zdrowie.

Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminiany, benzoensan sodu czy aspartam. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję.

Teraz dzięki tej książce będziesz mógł dowiedzieć się, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność.

Czas w końcu poznać prawdę! Postaw na jakość i zdrowie.


1. Katastrofa, do której dochodzi w naszej głowie. 9
Czy odżywiamy się niemądrze?
Śniadanie z perspektywą na przyszłość: dlaczego profesor już rano myśli o swoim mózgu/Ucieczka z epidemii zapominalstwa/Co się dzieje, gdy szare komórki się kurczą i ich ilość spada: czy to możliwe, żeby ewolucja ludzkiego mózgu się odwróciła?/ Supermarket jako kulisy zagrażające naszemu organowi myślenia/ A do tego: kiedy pojawi się pigułka na głupotę?

2. Osobliwe zachowanie. 33
Chemia charakteru
Dlaczego mały chłopiec nagle zaniemówił/Chude czasy: jak agrobiznes wygłodził nam mózg/Na temat nieokreślonego smutku – i przy tym o braku odpowiednich tłuszczów, budulca szczęścia/Gdzie zamieszkuje pasja?/ Co, jeśli chleb i mleko stają się substancjami narkotyzującymi/ Czy istnieje dieta lecząca autyzm lub mu zapobiegająca?

3. Nawet bogowie grzmią na alarm 57
Glutaminian: smak, który może zabijać komórki mózgu
To właściwie jest już całkowicie poza kontrolą: jak wzmacniacze smaku uszkadzają komórki mózgu/O powolnej śmierci szarych komórek: co wspólnego ma danie pięciominutowe z chorobą Alzheimera/ Apetyt bez końca: jak biały proszek wprowadza w błąd instynkt/ O groteskowych wręcz problemach z nadwagą i problemach związanych z seksem

4. Słodkie miotacze 83
Pieniądze i władza: jak przemysł idzie naprzód mimo krytyki
Jak bardzo niebezpieczna dla mózgu jest cola light?/Koncern produkujący słodycze reaguje ze złością: o tym, jak postawiono przed sądem naukowca/
O sfałszowanych badaniach i uczynnych badaczach/Ile kosztuje prawda?/Hohenheimerski konsensus odnośnie do glutaminianu/ Ostrzeżenie dla pilotów: gdy w kabinie pilota grozi utrata przytomności

5. Blisko zera. 113
Co działa dzieciom na nerwy
Pusty brzuch: dlaczego niektóre dzieci w szkole nie mogą myśleć podczas nauki/Cudowne ożywienie w dziecięcym mózgu/Fanta, ice tea, żelki – a później zaniki pamięci?/Dlaczego Emily nagle zrobiła się agresywna?/ Umysł i słoiczki: hipp, alete i braki w mózgu/Czy cukier ogłupia?

6. To druzgocące 133
Dzieci pod wpływem narkotyków: eksperyment o nazwie Ritalin
Narkotyki dla dzieci nadpobudliwych?/Środek odurzający ritalin: tak samo szkodliwy jak kokaina – to opinia urzędu do spraw środków odurzających USA/Nie mamy nic przeciwko speedowi* – zwykły dzień zdobywcy Nagrody Nobla/Zielony napój, który pozwala ożywić martwe słowa/ Co sprawia, że smarties są takie kolorowe?/Chemia i horror w mózgu

7. Jedzenie z puszki. 161
Na przykład choroba Alzheimera: zniszczenie mózgu poprzez spożywane pożywienie
Dieta prosto ze sklepu Aldi: czy to zapowiedź walki z naszym mózgiem?/Jak starsza pani nagle zaczęła zbierać pranie sąsiada/Jak chemia zawarta w pożywieniu zabija komórki mózgu/Powoli powstaje zbiór substancji terroryzujących naszą głowę/Demon alkoholu: jak ten artysta pomaga nam stracić rozum

8. Drażliwe uszy. 187
Jedzenie i psychika: siła uczuć
O mężczyźnie z dziurą w głowie/Upór jest rodzaju męskiego, radość – żeńskiego/Dlaczego dla kobiet czekolada stała się ważniejsza niż seks?/ Potęga podświadomości: czy Freud miał jednak rację?/ Wierny jak jaculus (skoczek egipski) – dzięki hormonowi przytulania/  Podstawą rozumu nie są jednak uczucia

9. Organ roku. 211
Mózg jelitowy: brzuch myśli razem z nami
Przed pojedynkiem profesor miał nieprzyjemne uczucie w brzuchu/ Wkład brzucha w nasze życie umysłowe/Co tam robi hormon szczęścia?/Bezbronny wobec intruzów: purée firmy Pfanni i dziury w murze ochronnym/Nawet jelita mają marzenia/Serce można przeszczepić, układu trawiennego – nie

10. Słuchanie sygnałów 233
Dieta Gourmeta: co sprawia, że jest się mądrym i szczęśliwym
Bezwolny w krajach arabskich: tyle smakołyków!/Sztuczna inteligencja – czy jednak lepiej prawdziwa?/Chip w mózgu pozostaje głuchy na mowę neuroprzekaźników/Witaminy, cynk i miłorząb japoński: czy to naprawdę pomaga na mózg?/Długie gotowanie potraw i radość, która płynie z zupy/W poszukiwaniu dobrego smaku/Oraz: Nie zapomnij o winie!

11. Leksykon. 257
Co wpływa korzystnie, a co szkodzi: ABC odżywiania mózgu

12. Wykaz literatury. 305


320 stron, Format: 14.6x20.4, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022