Okupacja od kuchni
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach,
zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a
hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite
pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z
wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł
kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza
restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z
czasów II wojny światowej.
To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do
Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na
kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i
praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć
wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim
historia polskiej zaradności i hartu ducha!
304 strony, Format: 14.0x21.5cm, oprawa twarda