|
KUCHNIA LWOWSKA
FIEDORUK A. wydawnictwo: ZYSK I S-KA, 2010, wydanie Icena netto: 29.90 Twoja cena 28,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kuchnia lwowska
Lwów – miasto legenda – jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych
znaczeń. Miasto różnorodnych kultur – Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto
najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt
Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą
matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów
miastem o interesującej i oryginalnej kuchni – niepowtarzalny smak łączący smaki
Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje
zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy
przywracające smak dawnego Lwowa.
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich
poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej.
Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę
państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919,
1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach
kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą
zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i
zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów
gastronomicznych.
352 strony, Format: 15.5x23.5cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|