|
POLSKIE SMAKI KULINARNA PODRÓŻ PO REGIONACH
BYSZEWSKA I. KURPIŃSKA G. wydawnictwo: ZYSK I S-KA, 2012, wydanie Icena netto: 49.90 Twoja cena 47,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Polskie smaki
Kulinarna podróż po regionach
O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej
korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur,
przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne
dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest
książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach.
Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to
emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii
i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie
powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co
nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj.
Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce
poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami.
Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone
są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także
opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z
Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z
brukwi.
280 stron, Format: 21.0x21.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|