wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 55.50 52,73   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

PROWADZENIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ R.3.2 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIK ROLNIK TECHNIK AGROBIZNESU ROLNIK CZĘŚĆ 1


BIESIADA-DRZAZGA B. JANOCHA A.

wydawnictwo: WSIP, 2017, wydanie I

cena netto: 55.50 Twoja cena  52,73 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

R.3.2 Podręcznik do nauki zawodu technik rolnik technik agrobiznesu rolnik Część 1


Tytuł będący następcą wielokrotnie wznawianej Produkcji zwierzęcej!

Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik – dokładnie taki, jakiego potrzebują uczniowie: przystępny, obrazowy i napisany prostym językiem.

Porusza zagadnienia związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej. Dokładnie omówiono w nim właściwe żywienie zwierząt ze względu na gatunek, typ użytkowania oraz liczbę w gospodarstwie, podkreśla też obowiązek humanitarnego obchodzenia się z nimi. Wnikliwie przedstawiono anatomię zwierząt gospodarskich – w nauce pomagają schematy i zdjęcia!

Część 1. podręcznika charakteryzuje hodowlę bydła. W opisach ras bydła podano wskazówki, do jakiego typu gospodarstwa rekomenduje się daną odmianę. Przybliżono też przepisy prawne dotyczące warunków utrzymania bydła.

Autorzy publikacji to nauczyciele akademiccy i naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, znani m.in. ze stosowanej w szkołach Produkcji zwierzęcej, którą zastępuje właśnie ten nowoczesny podręcznik.Tytuł będący następcą wielokrotnie wznawianej Produkcji zwierzęcej!

Autorzy publikacji to nauczyciele akademiccy i naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, znani m.in. ze stosowanej w szkołach Produkcji zwierzęcej, którą zastępuje właśnie ten nowoczesny podręcznik.


1. Anatomiczne i fizjologiczne podstawy użytkowania zwierząt gospodarskich
1.1 Układ kostny i połączenia kości          
1.1.1. Budowa czaszki                  
1.1.2. Budowa kręgosłupa            
1.1.3. Budowa szkieletu kończyn      
1.2 Budowa i funkcje układu mięśniowego         
1.3 Budowa powłoki wspólnej i jej wytworów              
1.3.1. Funkcje skóry                     
1.3.2. Gruczoły skórne                       
1.3.3. Owłosienie skóry                     
1.3.4. Kopyta, racice, rogi                   
1.4 Układ krążenia                      
1.4.1. Krążenie krwi              
1.5 Układ oddechowy                    
1.5.1. Mechanizm wdechu i wydechu                 
1.6 Układ trawienny                    
1.6.1. Rodzaje uzębienia. Cechy gatunkowe                 
1.6.2. Trawienie                       
1.7 Układ wydzielania wewnętrznego               
1.8 Układ wydalniczy                 
1.8.1. Mechanizm wytwarzania moczu w nerkach            
1.8.2. Właściwości i skład moczu                    
1.9 Układ rozrodczy                           
1.9.1. Układ rozrodczy samicy                     
1.9.2. Układ rozrodczy samca               
1.10 Budowa i funkcje układu nerwowego                   
1.11 Narządy zmysłów                               
1.12 Anatomia ptaków domowych                         
1.12.1. Szkielet głowy                            
1.12.2. Kręgosłup                           
1.12.3. Mięśnie ptaków                     
1.12.4. Układ trawienny                      
1.12.5. Układ oddechowy               
1.12.6. Układ rozrodczy                  
1.12.7. Cechy charakterystyczne anatomii ptaków        

2. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich
2.1 Składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt     
2.1.1. Woda i jej rola biologiczna                       
2.1.2. Białko i związki azotowe niebiałkowe            
2.1.3. Węglowodany (cukry, cukrowce)                     
2.1.4. Lipidy                           
2.1.5. Witaminy w żywieniu zwierząt                   
2.1.6. Składniki mineralne w żywieniu zwierząt              
2.2 Określanie wartości pokarmowej pasz                 
2.2.1. Strawność składników pokarmowych pasz                 
2.2.2. Bilans przemiany materii                        
2.2.3. Wartość odżywcza białka                     
2.2.4. Przemiany energii w organizmie                  
2.2.5. Mierniki wartości pokarmowej pasz              
2.3 Pasze – podział i ogólna charakterystyka                    
2.3.1. Pasze objętościowe soczyste                         
2.3.2. Pasze objętościowe suche                           
2.3.3. Pasze treściwe pochodzenia roślinnego                
2.3.4. Pasze treściwe pochodzenia zwierzęcego              
2.3.5. Mieszanki paszowe                    
2.4 Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych dla zwierząt gospodarskich   
2.4.1. Krowy mleczne                             
2.4.2. Trzoda chlewna                                 
2.4.3. Konie                              
2.4.4. Drób                                
2.5 Preliminarz paszowy                         

3. Zoohigiena z elementami dobrostanu zwierząt. Choroby zwierząt
3.1 Wpływ czynników atmosferycznych i stanu środowiska naturalnego na zdrowie i produkcyjność zwierząt                  
3.1.1. Promieniowanie słoneczne            
3.1.2. Temperatura i wilgotność powietrza            
3.1.3. Ruch powietrza                      
3.1.4. Opady atmosferyczne                    
3.1.5. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego           
3.2 Jakość higieniczna pastwiska i ruch na świeżym powietrzu            
3.3 Lokalizacja i funkcje budynków inwentarskich. Warunki utrzymania zwierząt   
3.4 Mikroklimat w budynkach inwentarskich       
3.4.1. Czynniki fizyczne mikroklimatu budynków inwentarskich         
3.4.2. Wentylacja                        
3.4.3. Czynniki chemiczne mikroklimatu budynków inwentarskich    
3.4.4. Czynniki biologiczne mikroklimatu budynków inwentarskich        
3.5 Zasady składowania nawozów naturalnych            
3.6 Pojęcie dobrostanu i zasady jego zachowania             
3.7 Zasada wzajemnej zgodności (cross compliance)             
3.8 Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko – zagrożenia              
3.9 Choroby zwierząt                     
3.9.1. Ogólne informacje o chorobach                 
3.9.2. Podział chorób                       
3.9.3. Podstawy prawne ochrony zdrowia zwierząt        
3.9.4. Profilaktyka ochrony zdrowia zwierząt     

4. Hodowla i chów bydła
4.1 Znaczenie gospodarcze użytkowania bydła                    
4.2 Pokrój i cechy użytkowe bydła                         
4.2.1. Typy użytkowe bydła                       
4.3 Najczęściej hodowane rasy bydła                  
4.3.1. Rasy bydła mlecznego                       
4.3.2. Rasy bydła mięsnego                 
4.3.3. Rasy bydła użytkowanego dwukierunkowo         
4.4 Użytkowanie mleczne bydła                      
4.4.1. Fizjologia wytwarzania mleka i budowa wymienia           
4.4.2. Techniki pozyskiwania mleka i fizjologia doju            
4.4.3. Ocena wydajności mlecznej i wydojowej krowy           
4.4.4. Przebieg laktacji i jej ocena                
4.4.5. Systemy utrzymania bydła mlecznego               
4.5 Rozród bydła                         
4.5.1. Dojrzałość płciowa i rozpłodowa krów              
4.5.2. Wskaźniki stosowane w ocenie płodności bydła         
4.5.3. Fizjologia przebiegu cyklu płciowego, objawy rui          
4.5.4. Rodzaje krycia                        
4.5.5. Ciąża i postępowanie z noworodkiem              
4.6 Odchów i żywienie cieląt                        
4.6.1. Systemy utrzymania cieląt               
4.6.2. Systemy utrzymania cieląt przy krowach mamkach           
4.6.3. Wychów i żywienie jałówek                 
4.7 Użytkowanie mięsne bydła                    
4.7.1. Rasy bydła mięsnego – podział ras                   
4.7.2. Systemy opasu bydła                      
4.7.3. Ocena przydatności opasowej                  
4.7.4. Ocena wartości rzeźnej                     
4.8 Pielęgnacja bydła                       
4.8.1. Sierść i skóra                       
4.8.2. Racice                             
4.8.3. Rogi                              
4.8.4. Unieruchamianie bydła                 
4.8.5. Oprowadzanie bydła              
4.8.6. Kładzenie bydła                 

Literatura                          
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim   
Słowniczek przydatnych terminów                   


278 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022