|
REPETYTORIUM + TESTY EGZAMIN ZAWODOWY TECHNIK LOGISTYK KWALIFIKACJA A.30
KIJ A. ŚLIŻEWSKA J. ZADROŻNA D. wydawnictwo: WSIP, 2017, wydanie Icena netto: 50.95 Twoja cena 48,40 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Repetytorium + testy
Egzamin zawodowy Technik logistyk Kwalifikacja A.30
Znakomita pomoc dla osób przygotowujących się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji
A.30. Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesie produkcji,
dystrybucji i magazynowania.
Pigułka wiedzy i doskonały sposób powtórzenia materiału! Repetytorium systematyzuje
wszystkie wiadomości, których znajomość jest wymagana na egzaminie. Omawia m.in.
zagadnienia związane z procesem produkcji, organizacją i harmonogramem prac, gospodarką
zapasami, procesem magazynowania, dystrybucją. W skondensowanej formie przedstawia
procesy informatyczne w logistyce, koszty i ich kalkulację, dokumentację w procesie
logistycznym.
Dzięki testom i zadaniom praktycznym zawartym w publikacji absolwenci kierunków technik
logistyk i technik spedytor rzetelnie powtórzą wiadomości i sprawdzą swoje
przygotowanie do egzaminu
Od Wydawcy. Zasady przeprowadzania egzaminów zawodowych według nowej formuły
I. Repetytorium. Kwalifikacja A.30. Organizacja i monitorowanie przepływu
zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych
1. Logistyka a produkcja
1.1. Logistyka – defi nicje, znaczenie
1.2. Zadania i funkcje logistyczne
1.3. Logistyczna obsługa klienta
1.4. Miejsce logistyki w zarządzaniu produkcją
1.5. Proces produkcji i rodzaje zaopatrzenia
2. Organizacja produkcji
2.1. Kryteria klasyfi kacji organizacji produkcji
2.2. Typy organizacji produkcji
2.3. Formy organizacji przebiegu procesu produkcyjnego
2.4. Stanowisko robocze
2.5. Określanie wielkości partii produkcyjnej
2.6. Przebieg partii produkcyjnej detali w procesie produkcyjnym
3. Nowoczesne rozwiązania usprawniające proces produkcji
3.1. Elastyczny system produkcyjny
3.2. Elastyczny system zaopatrywania
3.3. KANBAN – metoda sterowania zapasami w produkcji
4. Organizacja i harmonogram prac
4.1. Harmonogram
4.2. Harmonogramowanie czasu pracy pracowników
4.3. Harmonogramowanie czasu pracy obrabiarek
4.4. Harmonogramowanie produkcji
5. Usprawnianie procesów produkcyjnych
5.1. Sterowanie przepływem produkcji
5.2. Reengineering w przedsiębiorstwach produkcyjnych
5.3. System wykorzystania doświadczeń
6. Jakość w produkcji
7. Zapasy i gospodarka nimi w przedsiębiorstwie
7.1. Pojęcie i klasyfi kacja zapasów
7.2. Rola popytu w gospodarowaniu zapasami
7.3. Ustalanie wielkości dostaw. Zamawianie towarów
7.4. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie
7.5. Obsługa klienta w zakresie gospodarki zapasami
8. Magazyn i proces magazynowania
8.1. Pojęcie i klasyfi kacja magazynów
8.2. Strefy magazynowe i ich zadania
8.3. Przyjmowanie, składowanie i wydawanie zapasów
8.4. Przygotowywanie ładunku do przewozu
8.5. Ubytki magazynowe
9. Przechowywanie zapasów w magazynie
9.1. Warunki przechowywania zapasów w magazynie
9.2. Wyposażenie techniczne wykorzystywane w procesie magazynowania zapasów
9.3. Jednostki ładunkowe w magazynie
10. Zagospodarowanie przestrzeni magazynowej
10.1. Ocena zagospodarowania przestrzeni magazynowej
10.2. Efektywność gospodarki magazynowej
10.3. Odpowiedzialność pracowników magazynu
11. Transportowe czynności magazynowe
11.1. Charakterystyka transportu wewnętrznego
11.2. Środki transportu wewnętrznego i ich klasyfikacja
12. Dystrybucja i jej elementy
12.1. Defi nicja dystrybucji i jej rodzaje
12.2. Planowanie dystrybucji w sieciach dystrybucji
13. Kanały dystrybucji
13.1. Typy kanałów dystrybucji
13.2. Strategie w przedsiębiorstwie
14. Łańcuch dystrybucji
14.1. Węzły logistyczne i ich lokalizacja
14.2. Centrum dystrybucji
14.3. Budowa łańcucha dystrybucji
14.4. Sieci dostaw
15. Centra logistyczne
15.1. Pojęcie i zadania centrów logistycznych
.
130
15.2. Funkcje centrów logistycznych
15.3. Rodzaje centrów logistycznych
15.4. Procesy zachodzące w centrum logistycznym
16. Gospodarka towarami i opakowaniami w logistyce
16.1. Identyfi kacja towarów w logistyce
16.2. Znakowanie towarów w logistyce
16.3. Gospodarowanie opakowaniami w działalności logistycznej
17. Procesy informatyczne w logistyce
17.1. Istota zasobów informacyjnych
17.2. Przepływ informacji w logistyce
17.2.1. Przepływ informacji zachodzące w podsystemach zaopatrzenia
17.2.2. Przepływ informacji zachodzące w podsystemach produkcji
17.2.3. Przepływ informacji zachodzące w podsystemach dystrybucji
17.3. Systemy informatyczne wspomagające procesy logistyczne
18. Koszty i kalkulacja kosztów w procesie logistycznym
18.1. Koszty usług logistycznych
18.2. Koszty produkcji
18.2.1. Klasyfi kacja kosztów
18.2.2. Koszty w krótkim i długim okresie
18.2.3. Korzyści skali
18.2.4. Postęp techniczny a produkcja
18.3. Koszty zapasów i magazynowania
18.3.1. Koszty zapasów
18.3.2. Koszty magazynowania
18.4. Koszty dystrybucji
18.5. Kalkulacja kosztów
19. Dokumentacja w procesie logistycznym
19.1. Zasady sporządzania dokumentów w logistyce
19.2. Dokumentacja w procesach produkcji
19.2.1. Procedura dokumentowania przepływu zasobów w procesie produkcyjnym
19.2.2. Ewidencja przepływów produkcyjnych
19.3. Dokumentacja magazynowa
19.3.1. Dokumenty organizacyjne
19.3.2. Dokumenty obrotu magazynowego
19.4. Dokumentacja w procesach dystrybucji
19.4.1. Dokumenty zamówieniowe
19.4.2. Dokumenty sprzedażowe
19.4.3. Dokumenty rozliczeniowe
20. Gospodarowanie odpadami w logistyce
20.1. Istota polskiego i europejskiego planu gospodarki odpadami
20.2. Rodzaje odpadów
20.3. Sposoby zagospodarowania odpadów
II. Pisemna część egzaminu zawodowego. Kwalifikacja A.30
Testy egzaminacyjne
Test I
Test II
Test III
Test IV
Test V
III. Praktyczna część egzaminu zawodowego. Kwalifi kacja. A. 30.
Zadania z rozwiązaniami
Zadanie I
Rozwiązanie zadania I
Zadanie II
Rozwiązanie zadania II
Zadanie III
Rozwiązanie zadania III
Zadanie IV
Rozwiązanie zadania IV
Zadanie V
Rozwiązanie zadania V
IV. Pisemna część egzaminu zawodowego. Klucze odpowiedzi do testów
Literatura
328 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|