Inżynieria jakości w technikach wytwarzania
Inżynieria jakości jest nauką opartą na podejściu procesowym i systemowym, które,
oprócz orientacji na klienta, są podstawowymi zasadami zarządzania jakością. W ramach
inżynierii jakości stosuje się szeroki zestaw metod i wspomagających je narzędzi, za
pomocą których można wszechstronnie analizować jakość produktów i procesów
wytwórczych. Metody wspomagające zarządzanie jakością pozwalają przedstawić
zależności między różnymi czynnikami procesu produkcyjnego i jego wynikami, w postaci
umożliwiającej ich skuteczne wykorzystywanie w zarządzaniu i sterowaniu jakością.
Współczesne techniki wytwarzania stosowane w obróbce metali i tworzyw sztucznych
wymagają także sprawnych i niezawodnych systemów nadzorowania procesów
technologicznych. Głównym zadaniem takich systemów jest sterowanie procesami z
wykorzystaniem metod statystycznych do oceny ich stabilności i zdolności. Niniejsza
monografia definiuje takie metody z uwzględnieniem kwalifikacji maszyn, środków
kontrolno-pomiarowych i procesów technologicznych oraz pokazuje praktyczne przykłady
zastosowania ich w przemyśle.
1. Wstęp
.
9
2. Techniki wytwarzania stosowane w przemyśle maszynowym, w tym motoryzacyjnym
i lotniczym
21
2.1. Podział podstawowych technik wytwarzania
.
21
2.2. Charakterystyka podstawowych technik wytwarzania
23
2.2.1. Obróbka skrawaniem
23
2.2.2. Obróbka ścierna
31
2.2.3. Obróbka erozyjna
.
35
2.2.3.1. Obróbka elektrochemiczna
.
36
2.2.3.2. Obróbka elektroerozyjna
.
37
2.2.4. Odlewnictwo
38
2.2.5. Przetwórstwo tworzyw sztucznych
.
42
2.2.6. Obróbka plastyczna
.
43
2.2.7. Zespalanie
.
45
2.2.8. Montaż
.
48
2.3. Zasady projektowania procesu technologicznego
. 53
2.4. Przykład projektowania procesu technologicznego
57
3. Dokładność geometryczna części maszyn
. 67
3.1. Tolerancje i pasowania
67
3.1.1. Pojęcia podstawowe
.
67
3.1.2. Dobór położenia pól tolerancji
.
69
3.1.3. Wzory podstawowe
69
3.1.4. Przykłady obliczeń
70
3.2. Tolerancje kształtu
.
72
3.3. Tolerancje kierunku
72
3.4. Tolerancje położenia
73
3.5. Tolerancje bicia
74
3.6. Chropowatość powierzchni obrobionej
.
75
3.6.1. Pojęcia podstawowe
.
75
3.6.2. Metody pomiaru chropowatości powierzchni
. 77
4. Inżynieria jakości w technikach wytwarzania – wprowadzenie
. 81
5. Systemy zapewnienia i doskonalenia jakości wyrobów i procesów
. 85
5.1. Ekonomiczne aspekty jakości
.
85
5.2. Zasady zarządzania jakością
91
5.3. Certyfi kacja systemów zapewnienia jakości
.
95
5.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
104
6. Statystyczne sterowanie procesami technologicznymi (SPC)
106
6.1. Rola i miejsce SPC w Inżynierii Jakości
106
6.2. Analiza stabilności procesów z wykorzystaniem kart kontrolnych
107
6.2.1. Podstawy budowy i typy kart kontrolnych
. 107
6.2.2. Klasyczne karty kontrolne dla cech ciągłych
113
6.2.3. Karty kontrolne w nietypowych procesach technologicznych
116
6.2.3.1. Karty kontrolne ze zmienną licznością próbek
116
6.2.3.2. Karty kontrolne ze zmiennym okresem próbkowania
117
6.2.3.3. Karty kontrolne ze zmiennymi granicami kontrolnymi
. 127
6.3. Analiza zdolności procesów z wykorzystaniem wskaźników zdolności jakościowej
130
6.4. Przykłady analizy jakości procesów w podstawowych technikach wytwarzania
. 136
6.4.1. Obróbka skrawaniem
136
6.4.2. Obróbka plastyczna
.
142
6.4.2.1. Kontrola procesu zawijania z wykorzystaniem systemu wizyjnego [103, 104, 109]
142
6.4.2.2. Analiza jakości w procesie cięcia [105]
. 144
6.4.3. Odlewnictwo [67, 106, 107, 108]
144
6.4.4. Przetwórstwo tworzyw sztucznych
.
148
6.4.5. Spawalnictwo
150
7. Statystyczna kontrola odbiorcza
.
163
7.1. Wprowadzenie
163
7.2. Kryteria tworzenia partii i pobierania próbek
.
164
7.3. Kontrola według oceny alternatywnej
165
7.3.1. Plan jednostopniowy kontroli alternatywnej
166
7.3.2. Plan dwustopniowy kontroli alternatywnej
. 166
7.3.3. Plan wielostopniowy kontroli alternatywnej
168
7.3.4. Plan sekwencyjny kontroli alternatywnej
168
7.4. Charakterystyki planów badania
.
169
7.4.1. Funkcja operacyjno-charakterystyczna (krzywa OC)
. 169
7.4.2. Kontrola odbiorcza metodą alternatywną
170
7.4.3. Kontrola odbiorcza metodą liczbową
.
174
7.5. Przykład zastosowania procedur statystycznej kontroli odbiorczej [63]
176
7.5.1. Diagnoza jakości partii metodą alternatywną
. 177
7.5.2. Diagnoza jakości partii metodą SKO z oceną liczbową
. 179
8. Analiza systemów pomiarowych (MSA)
182
8.1. Systemy pomiarowe i gromadzenie danych
183
8.1.1. Niepewność pomiaru
185
8.1.2. Dokładność pomiaru
187
8.1.3. Błąd pomiaru
188
8.2. Metodyka analizy stabilności i zdolności systemów pomiarowych
189
9. Metody i techniki stosowane w inżynierii jakości
. 196
9.1. Metoda FMEA
197
9.2. Metoda QFD
.
205
9.3. Diagram Ishikawy
211
9.4. Diagram Pareto-Lorenza.
.
213
9.5. Metoda 5S
215
9.6. Metodyka Six Sigma
220
10. System informacyjno-informatyczny w inżynierii jakości
223
11. Czynnik ludzki w inżynierii jakości
227
Literatura
230
236 stron, oprawa miękka