|
DIETA BEZGLUTENOWA PORADY I PRZEPISY DLA OSÓB Z CELIKIĄ
HAGMAN B. wydawnictwo: BWM, 2008, wydanie I cena netto: 32.50 Twoja cena 30,88 zł + 5% vat - dodaj do koszyka "Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób
chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten
poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a
jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz
często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje
wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej
składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt,
że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne
zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym
mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych:
cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję – mąkę sojową
mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w
pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań
trochę otrębów ryżowych."
368 stron, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|