wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ŻYWIENIE W CHOROBACH WATROBY DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I TRZUSTKI


WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA Z.

wydawnictwo: PZWL, 2009, wydanie II

cena netto: 45.50 Twoja cena  43,23 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.


Spis treści

Część ogólna
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
·         Białka
·         Tłuszcze
·         Węglowodany
·         Witaminy
·         Składniki mineralne
·         Woda
·         Równowaga kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
·         Produkty zbożowe
·         Mleko i sery
·         Ziemniaki
·         Warzywa i owoce
·         Nasiona roślin strączkowych
·         Tłuszcze
·         Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
·         Jaja
·         Cukier i słodycze
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
·         Funkcje wątroby
·         Przewlekłe choroby wątroby wymagające leczenia dietetycznego
·         Leczenie dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby
Kamica żółciowa
Przewlekłe zapalenie trzustki
·         Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
·         Miary gospodarcze
·         Naczynia kuchenne
·         Sposoby przyrządzania potraw
Część szczegółowa
Napoje
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Przystawki
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
·         Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
·         Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
·         Potrawy z ryb
Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
·         Surówki
·         Sałatki
·         Warzywa gotowane
Sosy
·         Sosy zimne
·         Sosy gorące
·         Sosy do potraw słodkich
Desery
Wypieki domowe
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw


312 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022