RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII
KOTAŚ R. SOJAK S. wydawnictwo: PWE, 2009, wydanie Icena netto: 89.00 Twoja cena 84,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Podręcznik rachunkowości zarządczej dostosowany do branży hotelarskiej
i gastronomicznej.
Autorzy przedstawili:
- cechy branży hotelarskiej i gastronomicznej,
- rachunkowość w hotelarstwie i gastronomii,
- rentowność i koszty w tych branżach,
- zysk i politykę cenową,
- budżetowanie,
- zarządzanie gotówką i kapitałem,
- decyzje inwestycyjne.
Spis treści
Wstęp
1. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej i gastronomicznej
2. Podstawowe pojęcia dotyczące kosztów
3. Metody szacowania kosztów stałych i zmiennych
4. Koszty-sprzedaż-zysk: wzajemne relacje
5. Analiza progu rentowności
6. Analiza wrażliwości zysku (I)
7. Analiza wrażliwości zysku (II)
8. Zarządzanie zyskiem
9. Podstawy polityki cenowej
10. Polityka cenowa w praktyce
11. Rachunkowość ośrodków odpowiedzialności i budżetowanie
12. Analiza odchyleń sprzedaży, kosztów i wyników
13. Rentowność w hotelarstwie i gastronomii
14. Analiza wskaźnikowa
15. Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych
16. Analiza zyskowności jednostek wewnętrznych
17. Kapitał pracujący
18. Ocena decyzji inwestycyjnych
Literatura
328 stron, B5, miękka oprawa Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
- HOTELARSTWO - ORGANIZACJA I TECHNIKA PRACY MITURA E. KONIUSZEWSKA E.
- PLANOWANIE MARKETINGOWE W PRZEDSIĘBIORSTWIE TURYSTYCZNYM MAZURKIEWICZ L.
- JAKOŚĆ I EFEKTYWNOŚĆ USŁUG HOTELARSKICH BORKOWSKI S. WSZENDOBYŁ E.
- HOTEL AND MOTEL PROFESSIONALS GELB A., LEVINE K.
- PODSTAWY RACHUNKOWOŚCI I FINANSÓW W HOTELARSTWIE HAJDAMOWICZ A. KSIĄŻEK K.
- ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI W SEKTORZE TURYSTYCZNYM TOKARZ A.
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|