Jest to podręcznik opracowany zgodnie z podstawą programową oraz programem
nauczania dla zawodu technik hotelarstwa. Celem niniejszego opracowania jest umożliwienie
uczniom i słuchaczom zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami rachunkowości
hotelowej.
Treści merytoryczne zawarte w podręczniku przygotowane zostały w oparciu o aktualne
źródła wiedzy oraz na doświadczeniach dydaktycznych i praktycznych autorów.
Podręcznik zawiera, oprócz podstaw rachunkowości hotelowej, cały wachlarz
zagadnień związanych z gospodarką finansową hotelu. Omówione zostały kalkulacje
usług hotelowych jak też analiza ekonomiczna działalności hotelarskiej. Podręcznik
stanowi pomoc dydaktyczną w nauczaniu przedmiotu oraz może być pomocny w prowadzeniu
działalności gospodarczej w zakresie hotelarstwa i gastronomii.
Spis treści:
Wstęp
I. WPROWADZENIE DO RACHUNKOWOŚCI
1. Pojęcie i funkcje rachunkowości
2. Zasady rachunkowości
3. Europejskie normy w rachunkowości
4. Regulacje prawne rachunkowości (wewnętrzne i międzynarodowe)
5. Pojęcie i funkcje pieniądza
6. Pojęcie i funkcje finansów
7. Zjawiska pieniężne i finansowe
8. Pojęcie gospodarki finansowej, polityki finansowej i systemu finansowego Aparat
finansowy państwa
9. Przepisy regulujące zasady gospodarki finansowej
II. MAJĄTEK PODMIOTU GOSPODARCZEGO I ŹRÓDŁA JEGO FINANSOWANIA
III. OPERACJE GOSPODARCZE A BILANS MAJĄTKOWY
1. Klasyfikacja operacji gospodarczych
2. Wpływ operacji gospodarczych na bilans
3. Ogólne zasady wyceny aktywów i pasywów
IV. ZASADY FUNKCJONOWANIA KONT BILANSOWYCH
1. Pojęcie i funkcjonowanie kont bilansowych
2. Konta pozabilansowe i wynikowe
3. Przykład ewidencji od bilansu do bilansu
4. Dzielenie i łączenie kont
5. Zadania i funkcjonowanie kont analitycznych
6. Zasady poprawiania błędów księgowych
V. DOKUMENTACJA KSIĘGOWA OPERACJI GOSPODARCZYCH
1. Pojęcie i klasyfikacja dowodów księgowych
2. Zasady sporządzania i przygotowania dowodów do księgowania
3. Przechowywanie dowodów księgowych
4. Zakładowy plan kont
VI. EWIDENCJA ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH I ROZRACHUNKÓW
1. Istota rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych
2. Karty płatnicze
3. Zasady ewidencji czeków, weksli obcych i środków pieniężnych w drodze
4. Zasady ewidencji kredytów bankowych
5. Pojęcie i klasyfikacja rozrachunków
6. Zasady ewidencji rozrachunków z dostawcami i odbiorcami
7. Zasady ewidencji rozrachunków z tytułu wynagrodzeń
8. Zasady ewidencji rozrachunków publicznoprawnych
VII. EWIDENCJA, ROZLICZANIE I KALKULACJA KOSZTÓW
1. Podstawowe elementy wyniku finansowego
2. Zasady funkcjonowania kont wynikowych
3. Zasady ewidencji i rozliczania kosztów
4. Etapy ewidencji i rozliczania kosztów
5. Koszty w działalności hotelarskiej
6. Rozliczanie usług hotelarskich
VIII. PRZYCHODY I KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODÓW
1. Ewidencja produktów i przychodów ze sprzedaży
2. Ewidencja pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych
3. Ewidencja przychodów i kosztów finansowych
4. Ewidencja zysków i strat nadzwyczajnych
5. Ogólne zasady ustalania wyniku finansowego
IX. GRAFICZNE I TECHNICZNE FORMY KSIĘGOWOŚCI
1. Tabelaryczna forma techniki księgowości
2. Rejestrowa forma techniki księgowości
3. Informatyczna forma techniki księgowości
X. SPRAWOZDAWCZOŚĆ FINANSOWA
1. Ogólne zasady sporządzania sprawozdania finansowego
2. Inwentaryzacja
3. Bilans
4. Rachunek zysków i strat
5. Podstawowe zasady analizy sprawozdań finansowych
6. Analiza bilansu
7. Analiza rachunku zysków i strat
BIBLIOGRAFIA
Wykaz załączników
152 strony, format: 165 x 235 mm, miękka oprawa