wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

KOMPENDIUM ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO


BŁAŻEJ J. RED.

wydawnictwo: WYD UN RZESZÓW, 2011, wydanie I

cena netto: 46.20 Twoja cena  43,89 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

W Kompendium rolnictwa ekologicznego po wstępie, rysie historycznym i omówieniu uwarunkowań przyrodniczych tego przyjaznego człowiekowi modelu produkcji, przedstawiono zasady uprawy roślin, omówiono rolę łąk i pastwisk w krajobrazie i kształtowaniu bioróżnorodności oraz produkcję na nich paszy.

Ponadto szczegółowo nakreślono zasady chowu i żywienia zwierząt. Finalną część stanowią rozdziały opisujące metody produkcji żywności i przetwórstwa płodów rolnych oraz znaczenie systemu rolnictwa ekologicznego w zachowaniu krajobrazu i kształtowania środowiska naturalnego. Wskazano również
na możliwość szerokiego wykorzystania gospodarstw ekologicznych w agroekoturystyce.

Z recenzji prof. dr hab. Urszuli Prośby-Białczyk


1. Wstęp 7

2. Rozwój rolnictwa ekologicznego - rys historyczny, Janina Błażej 8

3. Uwarunkowania prawne funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, Janina Błażej 18

4. Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania ekologicznej produkcji rolniczej, Janina Błażej 34

5. Fenologia i wpływy kosmiczne w rolnictwie ekologicznym, Czesława Trąba, Paweł Wolański 45

6. Zasady produkcji roślinnej w gospodarstwach ekologicznych, Janina Błażej, Marta Pisarek 58
6.1. Zmianowanie i plodozmian, Janina Błażej 58
6.2. Zasady uprawy roli i nawożenia, Janina Błażej 76
6.3. Dobór odmian, Janina Błażej 94
6.4. Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym, Marta Pisarek 96

7. Łąki i pastwiska w gospodarstwach ekologicznych, Czesława Trąba, Paweł Wołański 111
7.1. Funkcje ekologiczne użytków zielonych 111
7.2. Pakiety programu rolnośrodowiskowego do wykorzystania w gospodarstwach ekologicznych 132
7.3. Roślinność ląk i pastwisk w gospodarstwach ekologicznych 134
7.4. Nawożenie łąk w gospodarstwach ekologicznych 149
7.5. Zbiór i konserwacja runi z użytków zielonych w gospodarstwach ekologicznych 157
7.6. Wypas bydła w gospodarstwach ekologicznych 164
7.7. Przemienne użytki zielone 173
7.8. Odnawianie ląk i pastwisk ekologicznych 175

8. Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, Zofia Sokołowicz, Jadwiga Lechowska 181
8.1. Podstawowe różnice między konwencjonalną a ekologiczną produkcją zwierzęcą 181
8.2. Dobór zwierząt do chowu w gospodarstwach ekologicznych 182
8.2.1. Pochodzenie zwierząt 182
8.2.2. Gatunki i rasy zwierząt użytkowane w gospodarstwach ekologicznych 183
8.3. Dobrostan zwierząt w gospodarstwach ekologicznych 185
8.4. Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach ekologicznych 196
8.4.1. Żywienie bydła 196
8.4.2. Żywienie owiec 203
8.4.3. Żywienie trzody chlewnej 205
8.4.4. Żywienie drobiu 207

9. Ekologiczne przetwórstwo płodów rolnych, Janina Błażej 215

10. Marketing rolnictwa ekologicznego, Janina Błażej 221

11. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla zachowania walorów przyrodniczych środowiska, Czesława Trąba, Paweł Wolański 227

12. Agroekoturystyka, Marta Pisarek 231

Załączniki 238
Załącznik 1. Wykaz nasion materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego wyprodukowanego metodami ekologicznymi prowadzony przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa [aktualizacja 7.12.2010] 238
Załącznik 2. Wykaz dostawców ekologicznego materiału siewnego 252


236 stron, oprawa miękka                                             @p

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- AGROTURYSTYKA PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ NA OBSZARACH WIEJSKICH
SIKORA J.

- UZDRAWIAJĄCA MOC LASU LECZNICZA ENERGIA DRZEW I ROŚLIN
ARVAY C.G.

- KIEROWANIE
STONER J.A.F. FREEMAN R.E. GILBERT D.R.

- ĆWICZENIA LABORATORYJNE Z BIOCHEMII I CHEMII ŻYWNOŚCI
BAN-OGANOWSKA H. CIURLA H. LORENC J. TALIK T. TALIK Z.

- JAK KSZTAŁTOWAĆ REGIONALNE PRODUKTY TURYSTYCZNE ?
ZDON-KORZENIOWSKA M. / TEORIA I PRAKTYKA

- CIAŁO W KULTURZE I NAUCE
ZIÓŁKOWSKA B. CWOJDZIŃSKA A. CHOŁODY M.

- KAPITAŁ LUDZKI A KONKURENCYJNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW
RED. RYBAK M.

- ANTYODŻYWCZE I ANTYZDROWOTNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
KOLARZYK E. RED.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022