Celem tej ksi±¿ki jest mo¿liwie wszechstronne opisanie problematyki
wspó³czesnego marketingu z jednoczesnym zaakcentowaniem jego aspektów utylitarnych i
podkre¶leniem zwi±zków marketingu z innowacyjno¶ci±.
Ksi±¿ka sk³ada siê z o¶miu rozdzia³ów. Na ich koñcu przedstawiono przyk³ady
bêd±ce odzwierciedleniem polskiej rzeczywisto¶ci, inne pochodz± z literatury
zagranicznej. Ponadto pytania i zadania, które powinny przyczyniæ siê do utrwalenia
wiedzy i zdobycia umiejêtno¶ci wykorzystania jej w praktyce.
Oto niektóre z zalet ksi±¿ki I. Bielskiego: zawiera oryginaln±, kompletn±
klasyfikacjê przewag konkurencyjnych, przedstawia model strategii przedsiêbiorczej
bazuj±cej na metodach inwentycznych, opisuje nowe techniki analizy portretowej, proponuje
nowy sposób analizy barier rynkowych, zawiera przyk³ad wykorzystania teorii gier w
zarz±dzaniu marketingiem, zawiera elementy ekonomicznej analizy przestrzennej, dotychczas
nie prezentowane w podrêcznikach marketingu.
Marketing wg Bielskiego traktowany jest w oryginalny, holistyczny sposób,
umo¿liwiaj±cy umieszczenie pod tym szyldem wszystkiego co ma wp³yw na sukces rynkowy
produktu lub firmy. Ksi±¿ka jest opracowaniem dojrza³ym, pod wieloma wzglêdami
nowatorskim o istotnych walorach poznawczych i dydaktycznych. Pisana z my¶l± o
studentach, mened¿erach rozwi±zuj±cych problemy marketingowe przedsiêbiorstw, tak¿e
czytelnikach niezaawansowanych.
Prof. dr hab. Zbigniew Dworzecki
Dr in¿. Ireneusz Bielski jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym w
Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy, ale i praktykiem z du¿ym do¶wiadczeniem w
zarz±dzaniu przedsiêbiorstwami, jest te¿ wieloletnim ekspertem Unii Europejskiej.
Wynalazca - autor ponad 100 projektów. Autor wiêcej ni¿ 250 ró¿nych opracowañ z
dziedziny techniki, innowacji, zarz±dzania i marketingu w tym trzynastu ksi±¿ek. By³y
sportowiec, dzia³acz AZS.
Spis tre¶ci
Wstêp
1. Geneza i istota marketingu
1.1. Pocz±tki marketingu
l.2. Wspó³czesne ¶rodowisko biznesu jako stymulator zmian w przedsiêbiorstwie
l.3. Ewolucja marketingu
1.4. Przyk³ady, pytania, zadania
2. Klient - punkt wyj¶cia marketingu
2.l. Rynek i jego wymiary
2.2. Nabywcy i ich potrzeby
2.3. Zachowania nabywców i proces zakupu
2.4. Zadowolenie i lojalno¶æ klienta
2.5. Segmentacja rynku
2.6. Przyk³ady, pytania, zadania
3. Informacja i ryzyko w dzia³alno¶ci gospodarczej
3.1. Ryzyko i niepewno¶æ w marketingu
3.2. Rynkowe bariery wej¶cia i wyj¶cia
3.3. Marketingowy system informacyjny
3.4. Badania marketingowe
3.5. Przyk³ady, pytania, zadania
4. Zarz±dzanie marketingowe
4.l. Analizy marketingowe
4.1.1. Analiza sektorowa
4.l.2. Ocena i prognozowanie popytu
4.1.3. Analiza odbiorców
4.l.4. Analiza konkurencji
4.1.5. Analiza dostawców
4.1.6. Analiza SWOT
4.2. Planowanie dzia³alno¶ci
4.2.1. Deklaracja misji i okre¶lenie celów
4.2.2. Bud¿et marketingowy
4.2.3. Struktura planu marketingowego
4.3. Marketing w strukturze organizacyjnej przedsiêbiorstwa
4.4. Kontrola marketingowa i controlling
4.5. Przyk³ady, pytania, zadania .
5. Strategie marketingowe
5.1. Przewaga konkurencyjna w budowaniu strategii marketingowej
5.2. Zasoby przedsiêbiorstwa
5.3. G³ówne strategie marketingowe
5.4. Strategie konkurencji
5.5. Strategie rozwoju przedsiêbiorstwa
5.5.1. Normatywne strategie rozwoju
5.5.2. Ocena porównawcza rynków - macierz BCG
5.5.3. Strategie relacyjne
5.6. Strategia przedsiêbiorcza
5.7. Przyk³ady, pytania, zadania
6. Instrumenty oddzia³ywania na rynek i kszta³towania rynku, czyli
marketing-mix
6.1. Kompozycja instrumentów marketingowych
6.2. Produkt - warto¶æ dla klienta
6.2.1. Produkty konsumpcyjne
6.2.2. Produkty przemys³owe
6.2.3. Cykl ¿ycia i cykl rynkowy produktu
6.2.4. Technologia jako produkt
6.2.5. Wprowadzanie nowego produktu
6.2.6. Marka i markowanie
6.2.7. Jako¶æ produktów w marketingu
6.2.8. Przyk³ady, pytania, zadania
6.3. Opakowanie w marketingu
6.3.l. Funkcje opakowania
6.3.2. Projektowanie opakowania
6.3.3. Etykieta
6.3.4. Przyk³ady, pytania, zadania
6.4. Cena
6.4.1. Funkcje i znaczenie ceny
6.4.2. Elastyczno¶æ cenowa
6.4.3. Strategie cenowe
6.4.4. Metody ustalania cen
6.4.5. Czynniki dynamiczne w decyzjach cenowych
6.4.6. Aspekty psychologiczne zarz±dzania cenami
6.4.7. Ró¿nicowanie cen
6.4.8. Przyk³ady, pytania, zadania
6.5. Dystrybucja
6.5.1. Kszta³towanie kana³u dystrybucji
6.5.1.1. Sposoby docierania do odbiorcy
6.5.1.2. Okre¶lenie kszta³tu kana³u dystrybucji
6.5.l.3. Dobór uczestników
6.5.1.4. Bie¿±ce kierowanie kana³em dystrybucji
6.5.2. Logistyka
6.5.3. Organizacja s³u¿b sprzeda¿y w przedsiêbiorstwie
6.5.4. Franchising
6.5.5. Przyk³ady, pytania, zadania
6.6. Promocja
6.6.l. Sprzeda¿ osobista
6.6.2. Reklama
6.6.3. Aktywizacja sprzeda¿y - promocja uzupe³niaj±ca
6.6.4. Public relations - wiêzi ze ¶rodowiskiem
6.6.5. Targi jako instrument marketingowy
6.6.6. Przyk³ady, pytania, zadania
6.7. Personel jako instrument marketingowy
6.7.l. Zarz±dzanie zasobami ludzkimi a strategia marketingowa firmy
6.7.2. System motywacyjny w nowoczesnej firmie
6.7.3. Marketing partnerski i marketing personalny
6.7.4. Przyk³ady, pytania, zadania
7. Marketing us³ug
7. l. Cechy i klasyfikacja us³ug
7.2. Marketing-mix w us³ugach
7.2.l. Jako¶æ us³ugi
7.2.2. Ceny us³ug
7.2.3. Dystrybucja us³ug
7.2.4. Promocja w us³ugach
7.3. Przyk³ady, pytania, zadania
8. Przysz³o¶æ marketingu
8.l. Czas zmian marketingu
8.2. Nowe akcenty w marketingu
8.3. Przedsiêbiorstwo przysz³o¶ci
8.4. Przyk³ady, pytania, zadania
473 strony, miêkka oprawa